Avantprojecte de llei sobre les voluntats digitals i de modificació dels llibres segon i quart del Codi civil de Catalunya

Publicado: 10 enero, 2017

El Parlament Català pioner amb el patrimoni digital: es crea l’hereu del patrimoni digital: aquet será encarregat de tacar el compte del difunt a Internet o bé gestionar el seu patrimoni virtual: fotos, música, llibres, etc …

El Departament de Justícia ha elaborat l’Avantprojecte de llei sobre les voluntats digitals i de modificació dels llibres segon i quart del Codi civil de Catalunya.

Termini de presentació d’al·legacions i observacions: del 22 de desembre de 2016 fins al 16 de gener de 2017. Es poden trametre per correu electrònic a l’adreça dgdej.dj@gencat.cat.

(DOGC núm. 7275, de 28.12.2016)

(DOGC núm. 7271, de 21.12.2016)

Resum:

Voluntats digitals en cas de mort :

Per gestionar la petjada als entorns digitals quan la persona mor o és declarada incapaç i per evitar danys en altres drets o interessos tant de la mateixa persona com de tercers, aquesta llei preveu que les persones poden manifestar les seves voluntats digitals perquè l’hereu, el legatari, el marmessor, l’administrador, el tutor o l’executor digital actuïn davant els prestadors de serveis digitals després de la seva mort o en cas d’incapacitació.

D’altra banda, es regula el règim de les voluntats digitals en cas de mort per preveure que el testament, el codicil o les memòries testamentàries també poden contenir voluntats digitals i designar la persona encarregada d’executar-les. En cas que no s’hagi designat ningú, s’estableix que l’hereu, el marmessor o l’administrador de l’herència poden executar les voluntats digitals o bé encarregar l’execució a una altra persona.

Document de voluntats digitals i Registre de voluntats digitals:

Les voluntats digitals es poden ordenar no únicament a través de testament, codicil o memòries testamentàries, sinó que, a manca de disposicions d’última voluntat, també per mitjà d’un document de voluntats digitals que s’ha d’inscriure en el Registre de voluntats digitals, un nou instrument registral de caràcter administratiu que es crea amb l’objectiu de facilitar i incrementar les vies disponibles per les persones per deixar constància de llurs voluntats digitals

Menors d’edat:

És clar, també, que l’activitat digital de les persones menors d’edat pot afectar-ne el desenvolupament i pot tenir repercussions negatives en el seu futur per la incapacitat de gestionar adequadament la seva presència als entorns digitals. Respecte de les dades digitals dels menors d’edat, la llei faculta els qui tenen la potestat parental i els tutors per tal que vetllin perquè la presència dels menors i els tutelats als entorns digitals resulti adequada i no els generi riscos. A aquest efecte, han de poder promoure les mesures adequades i oportunes davant dels prestadors de serveis digitals i sol·licitar també, amb caràcter excepcional, l’assistència dels poders públics.

Si te ha interesado ... compártelo !