Data: 16/10/2020
Font: web e-tributs
Enllaç: accedir
Impost sobre el Patrimoni
Consulta núm. 144/19, de 2 de març de 2020
Qüestió: Exempció de les participacions: exercici de funcions de direcció i percepció de remuneracions en una altra entitat diferent de la societat respecte de la que es planteja l’aplicació del benefici fiscal.
En la consulta s’exposa el següent:
- a) Els consultants, casats en règim econòmic de separació de béns, són titulars de participacions de dues societats (societat A i societat B), les quals, es diu, desenvolupen activitats econòmiques, si bé, no s’especifica quines.
- b) La Sra. Maria és titular del 30,03 % de les participacions de la societat B, de la que és administradora, percebent ingressos per exercici de funcions d’administració i direcció que, es diu, representen més del 50 % dels seus rendiments.
- c) El seu marit, el Sr. José, és titular de l’1,34 % de les participacions de la societat B i del 99 % de les participacions de la societat A (en aquesta darrera exerceix funcions d’administrador).
La societat A és titular del 39,02 % de les participacions de l’empresa B.
La societat B és titular de l’1 % de les participacions de l’empresa A.
CONTESTACIÓ: En el cas exposat en la consulta, no es compleix el requisit atès que, segons es desprèn, ni el Sr. José ni la Sra. Maria desenvolupen funcions de direcció en l’entitat A, i el fet que la Sra. Maria les desenvolupi en l’entitat B no es fa extensiu a l’entitat A.
Per al cas que ambdós consultants fossin administradors solidaris de l’entitat A, s’entendrà complert el requisit analitzat sempre que això comporti l’exercici de funcions de direcció i la percepció de les corresponents remuneracions per aquest concepte.
Finalment, i pel que fa a la consulta de la Direcció General de Tributs de Ministeri d’Hisenda núm. V0775-17, de 27 de març, que s’esmenta en l’escrit de consulta, en tant que fa referència a un supòsit d’estructura hòlding i de qui satisfà les retribucions per les funcions de direcció, entenem que no resulta aplicable al cas plantejat.
Consulta núm. 103/20, de 12 de juny de 2020
Qüestió: Valoració d’un bé immoble als efectes de l’impost sobre el patrimoni. En el 2006 una persona va adquirir per herència una finca valorada en 79.800 euros. Posteriorment, el 2017, es va efectuar una operació de divisió horitzontal sobre la finca de la qual va resultar un habitatge valorat pel consultant en 109.000 euros. Arran d’aquesta operació l’Agència Tributària de Catalunya va iniciar un procediment de comprovació de valors, del qual va resultar una liquidació provisional de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITPAJD), amb un valor comprovat de 140.000 euros. D’altra banda, es fa avinent que el valor cadastral del pis és de 82.000€. En relació amb els fets exposats, es consulta quin és el valor que s’ha de donar ara a aquest immoble als efectes de l’impost sobre el patrimoni (IP).
CONTESTACIÓ: L’article 10 de la Llei 19/1991, de 6 de juny, de l’impost sobre el patrimoni, estableix, quant a la valoració dels béns immobles, el següent:
“Artículo 10. Bienes Inmuebles.
Los bienes de naturaleza urbana o rústica se computarán de acuerdo a las siguientes reglas:
Uno. Por el mayor valor de los tres siguientes: El valor catastral, el comprobado por la Administración a efectos de otros tributos o el precio, contraprestación o valor de la adquisición.»
D’acord amb aquest article, s’ha de prendre en consideració el valor més alt que resulti d’aplicar els tres criteris continguts a la norma, per tant, si segons manifesteu, el valor comprovat per l’Administració tributària és el més elevat, aquest serà el que s’haurà de tenir en compte als efectes de l’impost sobre el patrimoni.
En aquest sentit es va manifestar aquest centre directiu respecte un cas similar al present, concretament en la consulta 87E/12, de 31 de maig de 2012.
Artículos Relacionados
- Disfrute de los beneficios fiscales del ISD el hecho de que directivo, se dé de baja en el RETA con motivo de la actual crisis sanitaria
- Donación de unas participaciones de una empresa familiar. Concepto de afinidad. Donación hecha por la hermana del socio fallecido al hijo de la pareja de hecho
- S’han publicat noves consultes de ISD (donacions i successions) i de Patrimoni En aquest butlletí Resum consultes ISD – Successions