L’Agència Tributària de Catalunya signa un conveni amb el Consejo General del Notariado per accedir a la informació

Publicado: 7 diciembre, 2022

TITULARIDAD REAL. L’Agència Tributària de Catalunya signa un conveni amb el Consejo General del Notariado per accedir a la informació de la Base de Dades de Titularitat Real

Fecha: 05/12/2022

Fuente: web de la ATC

Enlace:  Nota

 

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha signat un conveni de col·laboració amb el Consejo General del Notariado (CGN), en virtut del qual podrà accedir, sense cap cost, a la informació de la Base de Dades de Titularitat Real (BDTR) del CGN, d’acord amb el que disposen l’article 8 de la Llei 10/2010, de 28 d’abril; l’article 13 del Reial decret 304/2014, de 5 de maig, i l’article 30 de la Directiva (UE) 2015/849, relativa a la prevenció de la utilització del sistema financer per al blanqueig de capitals o el finançament del terrorisme.

La consulta de la BDTR permet obtenir la informació següent:

– La titularitat real d’una persona jurídica.

– La titularitat real inversa, per conèixer les societats de què és titular (o fins i tot sòcia minoritària) una persona física.

– Alertes de modificació i actualització de titularitat real.

 

Aquest conveni s’emmarca en el Pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries de l’Agència Tributària de Catalunya, ja que facilita disposar d’eines per lluitar contra el blanqueig de capital i per impulsar el control tributari. En concret, l’accés a la informació de la Base de Dades de Titularitat Real dotarà la Inspecció de l’Agència de mecanismes per investigar, entre d’altres, les titularitats reals de persones físiques que s’oculten a través d’entramats de societats, estructures jurídiques sense personalitat i fideïcomisos, així com la composició, la titularitat de les societats i la modificació de l’estructura de les titularitats.

En aquest sentit, permetrà conèixer les persones físiques que hi ha darrere d’entramats societaris complicats i artificiosos creats per ocultar precisament la identitat d’aquestes persones físiques que en són les propietàries reals. També impulsarà la regularització de l’impost sobre successions i donacions i l’impost sobre el patrimoni, en facilitar informació per determinar-ne la base imposable real.

Durant la vigència del conveni el Consejo General del Notariado i l’Agència Tributària de Catalunya establiran una comissió paritària per seguir-ne l’aplicació i resoldre les incidències que puguin sorgir.

L’àmbit col·laboratiu és un dels àmbits imprescindibles i una de les línies de treball essencials per a l’Agència Tributària de Catalunya, amb el propòsit d’esdevenir una administració prestadora de serveis de qualitat i oberta a la ciutadania. I, en aquest sentit, l’Agència considera fonamental impulsar la signatura de convenis i acords de col·laboració, que, com el conveni que acaba de subscriure amb el Consejo General del Notariado, permetin avançar en transparència i eficàcia, i obtenir resultats en el control del frau, els quals, al seu torn, augmentin la conscienciació fiscal i la confiança de la ciutadania.

 

 

Si te ha interesado ... compártelo !