Publicades 9 consultes de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentat

Publicado: 27 octubre, 2020

Dissolució Comunitat

Consulta núm. 48/19, de 7 d’agost de 2020

Qüestió: Dissolució de comunitat de béns a conseqüència del divorci d’un matrimoni: adjudicació de béns mitjançant sentència judicial. Excés d’adjudicació no compensat. Prescripció.

Resposta resumida: En el cas l’exposat, tenint en compte que la comunitat es refereix a la totalitat dels béns, l’excés que es verifica, en tant que manifesteu que no va ser compensat, té caràcter lucratiu i resta subjecte a tributació en concepte de donació. En aquest sentit es va manifestar aquest centre directiu en la consulta 312E/17, de 18 de gener de 2018. Així doncs, i a efecte de considerar una eventual prescripció de la donació, cal dir que la data de meritació a tenir en compte serà la de la sentència, la qual preveia la dissolució del condomini amb les adjudicacions pactades pels excònjuges

TPO

Consulta núm. 24/19, de 6 d’agost de 2020

Qüestió: Tributació d’una operació de compravenda amb pacte de reserva de domini. Es consulta si la reserva de domini, a efectes fiscals, s’ha de tractar com una condició suspensiva.

Resposta resumida: La finalitat del pacte de reserva és endarrerir temporalment la transmissió del bé a la part compradora fins que aquesta faci efectiu el pagament total del bé, moment en què es transmetrà el domini al seu favor. Aquesta és la finalitat del pacte de reserva de domini, emprat a la pràctica per garantir a la part venedora l’efectivitat de la contraprestació econòmica estipulada en els supòsits de vendes amb pagament ajornat total o fraccionat.

Per tant, el pacte de reserva de domini es qualifica, a efectes de l’impost sobre transmissions i actes jurídics documentats, com una condició resolutòria, produint-se la meritació del referit impost a la data de formalització del contracte.

TPO

Consulta núm. 57/19, de 8 d’octubre de 2020

Qüestió: Consolidació del domini per part d’una societat mercantil per mort de l’usufructuari; la nua propietat havia estat aportada en una operació d’ampliació de capital per l’usufructuari.

Resposta resumida: Per tant, en la mesura que el desmembrament del domini es va efectuar a títol onerós, en la seva consolidació es produirà la tributació en concepte de TPO de l’ITPAJD. En aquest mateix sentit es va pronunciar aquest centre directiu respecte un cas similar al present, concretament en la consulta número 7E/12, de 18 de gener del 2012.

Consulta núm. 74/19, de 8 d’octubre de 2020

Qüestió: Tributació de la concessió administrativa de l’ús privatiu de domini públic (terrassa d’establiment de restauració).

Resposta resumida: La constitució d’una concessió administrativa i altres actes equiparats, com és l’autorització de terrasses de bars i restaurants en la via pública, estan subjectes a la modalitat de transmissions patrimonials oneroses (TPO) de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITPAJD).

 

Consulta núm. 229/20, de 10 de setembre de 2020

Qüestió: Adquisició d’un habitatge de protecció oficial: tipus impositiu 7%; els adquirents són propietaris del que constitueix ara el seu habitatge habitual. Els consultants són propietaris d’un habitatge que tenen previst transmetre en les properes setmanes i, volen adquirir un habitatge de protecció oficial (en endavant, HPO), que esdevindrà el seu habitatge habitual i permanent.  Probablement, s’efectuarà abans la compra de l’HPO, que la venda de l’anterior habitatge. En relació amb els fets exposats, es consulta si en tant que en l’adquisició del nou habitatge (HPO) encara seran propietaris de l’actual, si és aplicable el tipus impositiu del 7 % per a l’adquisició d’habitatges de protecció oficial.

Resposta resumida: L’únic requisit que estableix la norma tributària per a l’aplicació del tipus del 7 % és que l’habitatge sigui amb protecció oficial. En aquest punt, caldrà doncs, que l’habitatge compleixi tots els requisits que exigeix la normativa de regulació dels habitatges amb protecció oficial. Així, el Decret 75/2014, de 27 de maig, del Pla per al dret a l’habitatge, estableix a l’article 44 les característiques que han de complir els habitatges amb protecció oficial.

Operacions Societàries

Consulta núm. 26/19, de 6 d’agost de 2020

Qüestió: Adquisició mortis causa de participacions d’una societat mercantil. Reducció de capital per a efectuar el pagament dels llegats ordenats pel causant consistent en l’atribució d’immobles que formen part de l’actiu de la societat.

Resposta resumida: Per tant, en el cas exposat a la consulta, en tant que manifesteu que són els hereus qui ostenten la condició de socis, l’adjudicació dels béns produïda haurà de tributar per la modalitat d’operacions societàries (OS) de l’ITPAJD, essent aquests els subjectes passius de l’impost, és a dir, els obligats al seu pagament.

Tipus reduït 5%

Consulta núm. 121/20, de 10 de setembre de 2020

Qüestió: Aplicació del tipus reduït en TPO en adquisició d’habitatge habitual per família nombrosa.

Resposta resumida: D’acord amb el precepte anterior, els requisits per gaudir d’aquest tipus reduït del 5 % són els següents:

  1. a)  El subjecte passiu ha de ser membre d’una família nombrosa (de categoria general o especial); la condició de família nombrosa s’ha d’acomplir en el moment de l’adquisició de l’habitatge habitual.
  2. b)  La suma de les bases imposables totals, menys els mínims personals i familiars del membres de la família nombrosa en la darrera declaració d’IRPF, no han d’excedir de 30.000 euros. Aquesta quantitat s’incrementa en 12.000 euros per cada fill que excedeixi del nombre de fills que la legislació vigent exigeixi com a mínim perquè la família tingui la condició legal de nombrosa.

Per tant, de reunir tots els requisits examinats serà aplicable el tipus reduït analitzat.

Consulta núm. 252/20, de 13 d’octubre de 2020

Qüestió: Adquisició part indivisa d’habitatge habitual per jove menor de 32 anys: aplicació del tipus reduït del 5%. En l’escrit de consulta es diu que una persona, menor de 32 anys, té la intenció d’adquirir la propietat del 85 % d’un immoble que constituirà el seu habitatge habitual. L’altre 15 % l’adquirirà la mare.

Resposta resumida: Per tant, en el cas exposat a la consulta, l’adquirent menor de 32 anys, amb el benentès que reuneixi els altres requisits (sobre els quals aquest centre directiu no es pot pronunciar per manca d’informació), podrà aplicar-se el tipus reduït del 5 % sobre el 85 % de l’habitatge, mentre que sobre el 15 % restant, pertanyent a la mare, s’aplicarà el tipus general del 10-11 %, segons correspongui.

 

Si te ha interesado ... compártelo !