Publicades al ATC 8 consultes de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats

Publicado: 19 abril, 2023

Data de publicació:  14/04/2023

Font: web de la Tributs

Enllaç: Consultes tributàries

 

Consulta núm. 243/21, de 18 de maig de 2022 

Qüestió: Extinció del condomini sobre una casa unifamiliar: l’excés d’adjudicació es compensa amb l’extinció d’un deute reconegut a favor del comuner que s’adjudica l’immoble.

Dues persones, casades en règim econòmic de separació de béns, són titulars per meitats indivises d’una casa unifamiliar valorada en 650.000 euros.

Es fa constar que el cost total de l’adquisició i la construcció de l’immoble el va satisfer íntegrament l’esposa, motiu pel qual, es va reconèixer un deute del marit a favor d’ella de 325.000 euros.

Ara, volen extingir el condomini sobre l’immoble, de manera que l’esposa s’adjudicarà la seva totalitat i l’excés d’adjudicació no es compensarà en metàl·lic, sinó que quedarà compensat amb l’extinció del deute reconegut al seu favor.

No es fa constar si el motiu de la dissolució és el divorci d’ambdós comuners.

  • l’excés d’adjudicació que es verifica en el supòsit en què un dels copropietaris adquireix la totalitat de l’immoble, superant d’aquesta manera la seva quota ideal sobre el mateix, però amb la simultània contraprestació en metàl·lic a l’altra part del valor equivalent a la quota d’aquest (o l’assumpció de la part de la hipoteca que li correspon a l’altre comuner), i sempre que el bé immoble sigui indivisible, queda inclòs a la previsió de l’article 1062.1 del Codi civil abans transcrit, i, per tant, cal entendre que l’operació no queda subjecta a la modalitat de transmissions patrimonials oneroses (TPO) de l’ITPAJD.
  • la no subjecció a la modalitat de TPO comporta, però, la subjecció a la modalitat impositiva d’actes jurídics documentats (AJD)

(…)

Dit això, i pel que fa a la compensació de l’excés d’adjudicació amb “diners del reconeixement d’un deute”, cal tenir en compte el criteri manifestat per la Direcció General de Tributs del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública en la consulta vinculant número V2059-20, de 26 de juny:

  • l’excés d’adjudicació compensat amb el “diner rebut en reconeixement del deute” del marit a l’esposa, i sempre que el bé immoble sigui indivisible, no resta subjecta a tributació en la modalitat impositiva de TPO de l’ITPAJD.
  • cal advertir que s’haurà d’acreditar l’existència d’aquest el deute per qualsevol mitjà admès en dret. Si no és així es consideraria com un acte de liberalitat subjecte a l’impost sobre successions i donacions (ISD), en concepte de donació.

 

Consulta núm. 280/21, de 23 de maig de 2022

Qüestió: Cessió de rematada i adjudicació de bé immoble en subhasta judicial: tributació.

Tot i que no s’indica en la consulta, a falta de concreció, aquest centre directiu entén que l’operació plantejada es realitza per part d’una persona física que no actua en l’exercici d’una activitat econòmica.

només tributarà en l’ITP en una única transmissió per la cessió de rematada i l’adjudicació del bé immoble si la cessió s’ha fet abans de realitzar la subhasta.

  • a títol merament informatiu, us fem avinent que a la consulta V1146-18 de 7 de maig de 2018 , la Direcció General de Tributs del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública analitza un cas similar.

 

Consulta núm. 283/21, de 23 de maig de 2022 

Qüestió: Permuta d’immobles de diferent valor: tributació.

Dos germans volen fer una permuta entre dos béns immobles. El germà A és propietari d’un immoble valorat en 180.000 euros i el germà B és propietari d’un immoble valorat en 120.000 euros. El germà B vol complementar els 120.000 euros del pis lliurant al germà A amb 60.000 euros, així doncs el valor dels béns permutats seria el mateix.

En primer lloc, cal indicar que aquest centre directiu entén que ens trobem davant d’un contracte de permuta de dos immobles realitzada entre particulars amb compensació en diners, atès que el valor dels immobles permutats no és el mateix, d’acord amb allò previst a l’article 621-56 del llibre Codi civil de Catalunya:

“1. La permuta és el contracte pel qual cada part s’obliga a lliurar a l’altra un bé conforme al contracte i a transmetre’n la titularitat, sia del dret de propietat o dels altres drets patrimonials, segons la seva naturalesa.

  1. En el cas que una de les prestacions consisteixi en béns i diners, el contracte es qualifica de permuta si el valor dels béns és igual o superior a l’import dels diners.”

Addicionalment, l’article 621-57 del citat codi afegeix:

“Les normes de la compravenda s’apliquen a la permuta en allò que hi siguin compatibles, i cada part es considera comprador respecte als béns que ha de rebre i venedor respecte als béns que ha de lliurar.”

Dit això, cal indicar que les transmissions d’ambdós immobles queden subjectes a la modalitat de transmissions patrimonials oneroses de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, en els termes previstos a l’article 7.1.A) del el text refós de la llei de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1993, de 24 de setembre.

 

Consulta núm. 285/21, de 23 de maig de 2022

Qüestió: tributació de la cancel·lació d’una condició resolutòria en garantia del pagament del preu ajornat en l’adquisició d’un immoble.

En resposta a la qüestió plantejada, es fa avinent el criteri manifestat per aquesta Direcció General de Tributs en la consulta número 163/18, d’1 d’agost de 2018:

(…) en la mesura que l’escriptura que documenta la cancel·lació de la condició resolutòria reuneixi els requisits establerts en l’article 31.2 del text refós, s’ha de concloure que la mateixa estarà subjecta a la modalitat d’actes jurídics documentats, essent la base imposable el valor atribuït a la condició resolutòria, i el subjecte passiu, en principi, aquell a favor de qui s’atorga el document, és a dir, el comprador – a diferència de la seva constitució, en què el contribuent és la part venedora-. Essent el tipus aplicable de l’1,5 %.”

 

Consulta núm. 312/21, de 26 de maig de 2022  

Qüestió: Extinció de condomini sobre diferents béns immobles adquirits per dues herències: compensació de l’excés d’adjudicació mitjançant la transmissió de la quota de participació sobre els altres béns immobles que posseeixen en comú.

En primer lloc, cal tenir present el criteri manifestat, recentment, per la Direcció General de Tributs del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública en la consulta vinculant número V2889-21, de 17 de novembre, en què es conclou, en termes generals, que una vegada acceptada una herència, és a dir, quan aquesta ja no es trobi jacent, existeixen tantes comunitats de béns com béns hi hagi en comú.

Establerta la precisió anterior, cal assenyalar que cada comunitat s’haurà de dissoldre de manera independent.

 

Consulta núm. 321/21, de 26 de maig de 2022

Qüestió: Dissolució de comunitat respecte tres béns immobles adquirits per herència: compensació en metàl·lic i amb l’adjudicació de la quota de participació sobre altres béns immobles.

Respecte la qüestió ara plantejada s’ha manifestat recentment la Direcció General de Tributs del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública respecte un supòsit similar al present, concretament en la consulta vinculant V2889-21, de 17 de novembre

(…) Per tant, d’acord amb el criteri transcrit, el qual vincula, com s’ha dit, a aquesta Administració tributària, es conclou el següent:

– En el cas plantejat, i entenent que en el moment d’efectuar-se l’operació d’extinció del condomini l’herència ja no està jacent (per haver estat acceptada), existiran tantes comunitats de béns com immobles hi hagi en comú.

Així doncs, cadascuna de les comunitats de béns es dissoldrà de manera independent i es tributarà pel règim especial (o general) de dissolució de comunitat de béns que no desenvolupa activitats econòmiques, en funció de si es compleix la regla (o no) d’excepcionalitat prevista a l’article 7.2.B) del text refós de la Llei de l’impost, respectivament.

– D’altra banda, us informem que si la compensació de l’excés no és amb diners, sinó amb l’adjudicació d’altres immobles que les mateixes consultants tenen en comú, se segueix la doctrina establerta pel Tribunal Suprem en la Sentència 1502/2019 que determina la no subjecció a tributació en la modalitat de transmissions patrimonials oneroses (TPO) de l’ITPAJD.

(…)

 

Consulta núm. 21/22, de 18 de maig de 2022 

Qüestió: Mitjançant sentència, el jutjat estableix una indemnització per danys i perjudicis que ha de satisfer un empresari a favor dels seus treballadors; la sentència estableix que la indemnització se satisfaci part en diners, part amb el lliurament d’un immoble.

En resposta a la qüestió plantejada, s’informa que sobre aquesta qüestió s’ha manifestat la Direcció General de Tributs del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública en la consulta vinculant número V2273/19, de  29 d’agost, en els termes següents:

” (….) CONCLUSIONES:

Primera: La operación consistente en la entrega a las consultantes de unos bienes muebles e inmuebles, en pago de una indemnización debida por responsabilidad civil derivada de un delito constituye una adjudicación de bienes en pago de deudas, figura que tiene, en el ITPAJD, la consideración de transmisión patrimonial a efectos de la liquidación y pago del impuesto, y, como tal, está sujeta a la modalidad de transmisiones patrimoniales onerosas de dicho impuesto.

Segunda: La exención prevista en el número 4 del artículo 45.I.B) del TRLITPAJD, aplicable, entre otras, a las entregas de dinero que se verifiquen en pago de indemnizaciones, no resulta aplicable a la entrega de bienes muebles o inmuebles en pago de una indemnización, porque supondría aplicarla analogía al supuesto de hecho, circunstancia que está expresamente prohibida en el ámbito delas exenciones, conforme a lo dispuesto en el artículo 14 de la LGT.(…)

 

Consulta núm. 22/22, de 18 de maig de 2022

Qüestió: Indemnització per responsabilitat civil d’un empresari: pagament als treballadors de la indemnització mitjançant l’adjudicació d’un immoble.

En execució d’una sentència condemnatòria en un procediment penal a un empresari, aquest satisfà part de indemnització derivada de la responsabilitat civil amb l’adjudicació d’una finca als seus treballadors.

En aquest sentit es consulta quina és la tributació per l’adjudicació de la finca als treballadors: si es tracta d’una operació no subjecta o exempta.

En resposta a la qüestió plantejada, s’informa que sobre aquesta qüestió s’ha manifestat la Direcció General de Tributs del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública en la consulta vinculant número V2273/19, de  29 d’agost, en els termes següents:

“(…)

CONCLUSIONES:

Primera: La operación consistente en la entrega a las consultantes de unos bienes muebles e inmuebles, en pago de una indemnización debida por responsabilidad civil derivada de un delito constituye una adjudicación de bienes en pago de deudas, figura que tiene, en el ITPAJD, la consideración de transmisión patrimonial a efectos de la liquidación y pago del impuesto, y, como tal, está sujeta a la modalidad de transmisiones patrimoniales onerosas de dicho impuesto.

Segunda: La exención prevista en el número 4 del artículo 45.I.B) del TRLITPAJD, aplicable, entre otras, a las entregas de dinero que se verifiquen en pago de indemnizaciones, no resulta aplicable a la entrega de bienes muebles o inmuebles en pago de una indemnización, porque supondría aplicarla analogía al supuesto de hecho, circunstancia que está expresamente prohibida en el ámbito delas exenciones, conforme a lo dispuesto en el artículo 14 de la LGT.

(…)

 

Si te ha interesado ... compártelo !