DECRET LLEI 4/2024 de CATALUNYA de mesures urgents per pal·liar els efectes de la sequera

Publicado: 17 abril, 2024

SESQUERA. MESURES.

DECRET LLEI 4/2024, de 16 d’abril, pel qual s’adopten mesures urgents per pal·liar els efectes de la sequera en l’àmbit del districte de conca fluvial de Catalunya.

Aquest Decret llei entra en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

El Govern ha aprovat un nou Decret llei destinat a l’adopció de mesures urgents per afrontar la situació de sequera que incorpora tres concrecions en el Pla especial de sequera.

Per una banda, l’establiment d’un cens de refugis climàtics, en el qual els municipis podran incloure piscines públiques i privades obertes a la ciutadania. L’objectiu és garantir que la població més vulnerable disposi d’equipaments per esmorteir els períodes de temperatures extremes.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha aclarit el concepte de “refugi climàtic”, que els municipis podran introduir en els seus Plans d’Emergència per Sequera:

“Les piscines que actuïn com a refugi climàtic podran ser les públiques, però també podran ser aquelles de titularitat privada, majoritàriament d’establiments turístics o piscines comunitàries, que tinguin un acord amb l’Ajuntament per a ser d’ús públic obert a la ciutadania en les mateixes condicions que funcionen les piscines públiques”.

Aquestes piscines censades com a refugi climàtic podran reomplir-se en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua, sempre que s’apliquin mesures d’estalvi addicionals que compensin l’aigua que s’utilitzi.

La segona de les concrecions és la que té a veure amb el nou règim especial per a dessalinitzadores mòbils de titularitat privada.

Així, les limitacions contingudes en el Pla especial de sequera no s’aplicaran a les aportacions d’aigua provinents d’aquest tipus d’instal·lacions, sempre que siguin finançades totalment per fons privats i que compleixin els requisits següents:

  1. Que l’usuari o la comunitat d’usuaris disposi de la corresponent concessió d’ús privatiu del domini públic hidràulic.
  2. Que l’usuari o la comunitat d’usuaris la facin servir per al manteniment de l’activitat econòmica que exerceixen i el corresponent manteniment dels llocs de treball de l’activitat.
  3. Que l’usuari o la comunitat d’usuaris presentin un pla d’estalvi de consum d’aigua respecte del seu consum en situació de normalitat.
  4. Que l’arribada de l’aigua al punt o punts d’utilització es faci amb un emmagatzematge periòdic de mínim set dies o bé arribi amb la xarxa de distribució.
  5. Que en el cas que es constitueixi una comunitat d’usuaris, s’ofereixi l’entrada a la comunitat a explotacions agrícoles o ramaderes que tinguin dificultats en el subministrament d’aigua.

Una altra de les mesures previstes és la fixació de llindars de consum per plaça per als establiments d’allotjament turístic equivalents al consum dels ciutadans de Catalunya.

Finalment, es modifica el règim sancionador que s’aplica als municipis per superar les dotacions de consum per apropar el model a un sistema que se centri a sancionar l’excés de consum. Això fa que el període analitzat passi a ser trimestral i habilita que les sancions es puguin abonar de manera fraccionada.

(….)  es modifica el règim sancionador per incompliment del Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera, per tal d’apropar el model a un sistema que es centri a sancionar l’excés de consum i prengui en consideració un període trimestral com a constitutiu de la infracció, la qual cosa permet tenir en compte la tendència en l’evolució del consum en un període més dilatat i en conseqüència modular la sanció de manera que el resultat de l’expedient sigui més ajustat a les circumstàncies concurrents. Alhora, s’introdueixen criteris específics de graduació de la sanció que permetran ajustar la quantia a les accions que estigui emprenent el municipi o la persona titular del servei per revertir la situació.

També en relació amb el règim sancionador, s’introdueix una mesura destinada a facilitar l’ajornament i/o fraccionament de pagament sense interessos de les sancions imposades a ens locals per incompliment del Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera.

(…)

Article 2

Modificació del règim sancionador per incompliment del Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera.

Es modifica l’article 29 bis del text refós de la legislació en matèria d’aigües de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2003, de 4 de novembre, que resta redactat de la manera següent:

“Règim sancionador per incompliment del Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera

29 bis. Afegit per la DF primera del DECRET LLEI 1/2023, de 28 de febrer, pel qual s’estableixen mesures extraordinàries i urgents per fer front a la situació de sequera excepcional en l’àmbit del districte de conca fluvial de Catalunya.

1 L’incompliment de les obligacions establertes en el Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera es sanciona de conformitat amb el que preveu la legislació bàsica en matèria d’aigües, llevat de les conductes que es tipifiquen a continuació:

a) L’incompliment dels deures de comunicació previstos en el Pla especial d’actuació en situacions d’alerta i eventual sequera, que hagin estat requerits per l’Agència Catalana de l’Aigua, és una infracció lleu i se sanciona amb un import de fins a 10.000 euros per cada període d’absència de declaració o de declaració incompleta.

b) El lliurament de volums per abastament de població que superin els valors màxims establerts en el pla especial d’actuació en situacions d’alerta i eventual sequera és una infracció lleu i es sanciona amb una multa de fins a 10.000 euros, quan els danys causats siguin de fins a 3.000 euros.b) El lliurament de volums per a abastament de població que superin els valors màxims mensuals establerts en el Pla especial d’actuació en situacions d’alerta i eventual sequera és una infracció administrativa lleu, greu o molt greu, en funció de l’estat de la sequera declarada, d’acord amb els llindars mensuals que estableix el quadre següent:

 

 Qualificació de la infracció
Situació de sequeraLleuGreuMolt greu
AlertaFins a 30.000 m3Superior a 30.000 m3 i igual o inferior a 150.000 m3Superior a 150.000 m3
ExcepcionalitatFins a 10.000 m3Superior a 10.000 m3 i igual o inferior a 50.000 m3Superior a 50.000 m3
EmergènciaFins a 5.000 m3Superior a 5.000 m3 i igual o inferior a 25.000 m3Superior a 25.000 m3

 

Als efectes de determinar la comissió de la infracció, es tenen en compte els volums lliurats durant el trimestre natural. Durant aquest període se sumen els llindars mensuals establerts en el quadre anterior en funció de l’estat de la sequera. El volum resultant opera com a llindar trimestral per determinar la qualificació de la infracció.

La infracció lleu es sanciona amb multa de fins a 10.000 euros, la infracció greu amb multa d’entre 10.000,01 i 50.000 euros, i la infracció molt greu amb multa de 50.000,01 a 150.000 euros.

  1. c) L’incompliment del deure de presentació del pla d’emergència en situació de sequera previst al Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera que hagi estat requerit per l’Agència Catalana de l’Aigua és una infracció lleu i se sanciona amb una multa de fins a 10.000 euros.
e) El lliurament de volums per abastament de població que superin els valors màxims establerts en el pla especial d’actuació en situacions d’alerta i eventual sequera és una infracció greu i es sanciona amb una multa d’entre 10.000,01 i 50.000 euros, quan els danys causats siguin superiors a 3.000 euros i fins a 15.000 euros. 
f) La reincidència en la comissió de dues infraccions lleus és una infracció greu i es sanciona amb una multa d’entre 10.000,01 i 50.000 euros.
g) El lliurament de volums per abastament de població que superin els valors màxims establerts en el pla especial d’actuació en situacions d’alerta i eventual sequera és una infracció molt greu i es sanciona amb una multa d’entre 50.000,01 i 150.000 euros, quan els danys causats siguin superiors a 15.000 euros.

Les sancions s’han de graduar d’acord amb la gravetat del fet constitutiu de la infracció, considerant els danys i els perjudicis produïts, el risc objectiu causat als béns o a les persones, la rellevància externa de la conducta infractora, l’existència d’intencionalitat i la reincidència. Es considera com a circumstància agreujant de la conducta la comissió de la infracció durant un estat declarat de sequera hidrològica en el municipi o la corresponent unitat d’explotació. En cap cas la imposició d’una sanció no pot ser més beneficiosa per a la persona o entitat responsable que el compliment de les obligacions infringides.”

29 bis.2 Les sancions corresponents a infraccions comeses per entitats locals s’han de graduar atenent als criteris següents, sens perjudici de l’aplicació dels criteris establerts a la legislació vigent en matèria de procediment sancionador:

a) La reducció dels volums lliurats per a l’abastament de població durant el trimestre natural.

b) L’aprovació d’una ordenança sobre l’estalvi d’aigua que inclogui un règim sancionador.

c) La sol·licitud per part de l’entitat local d’una subvenció destinada a millorar l’eficiència de la xarxa de subministrament d’aigua en baixa en un termini màxim de quatre anys abans de la comissió de la infracció, sempre que aquesta sol·licitud no hagi estat inadmesa per incompliment dels requisits establerts a les bases reguladores corresponents.

d) L’execució per part de l’entitat local d’actuacions destinades a reduir el consum municipal.

e) L’aprovació per part de l’entitat local d’un pla d’inversions i obres per a la millora i optimització de la xarxa en baixa del municipi a un horitzó màxim de vuit anys.

En el cas que concorrin els criteris establerts a les lletres a) i d), l’òrgan competent ha d’imposar la sanció en el seu grau inferior.

29 bis.3 En el cas de lliurament de volums per a abastament de població que superin els màxims establerts en el Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera i en el cas d’incompliment de les limitacions particulars en l’ús de l’aigua per a abastament de poblacions previstes en aquest Pla, la persona responsable de la infracció és la titular del servei d’abastament domiciliari d’aigua a poblacions i es prenen en consideració les accions que estigui emprenent el municipi o la persona titular del servei per revertir la situació. En cas que les entitats prestadores del servei o les entitats subministradores d’aigua incompleixin els deures de comunicació dels volums subministrats en un municipi establerts en el Pla especial d’actuació en situacions d’alerta i eventual sequera, l’Agència Catalana de l’Aigua pot fer una estimació objectiva dels volums lliurats a fi d’aplicar el règim sancionador previst en l’apartat 1 d’aquest article.”

29 bis.3 La imposició de les sancions en el cas de lliurament de volums per abastament de població que superin els màxims establerts en el Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera tipificades en aquest article, és independent de l’obligació exigible en qualsevol moment de reparar els danys i perjudicis causats per la reducció del recursos hídrics disponibles. Per al càlcul de l’import d’aquesta indemnització per danys causats, s’apliquen els següents imports per cada metre cúbic lliurat en excés, en funció de l’estat de sequera hidrològica declarat en el municipi o unitat d’explotació afectada:

a) En cas d’alerta per sequera s’aplica un import de 0,10 euros per cada metre cúbic lliurat en excés.

b) En cas d’excepcionalitat s’aplica un import de 0,30 euros per cada metre cúbic lliurat en excés.

c) En cas d’emergència s’aplica un import de 0,60 euros per cada metre cúbic lliurat en excés.

 

29 bis.4 El procediment administratiu sancionador per la comissió de les infraccions tipificades en aquest article s’ha de tramitar d’acord amb aquesta Llei i la normativa sobre procediment sancionador aplicable als àmbits de competència de la Generalitat, i s’ha d’ajustar als principis establerts per la legislació vigent de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

29 bis.5 L’exercici de la potestat sancionadora correspon al director o directora de l’Agència Catalana de l’Aigua.

29 bis.6 Les infraccions i les sancions tipificades en aquest article prescriuen en els terminis i les condicions que estableix la legislació vigent de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.”

 

Si te ha interesado ... compártelo !