ENTRA EN VIGOR EL 31/12/2019
RESUM:
El Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de modificació de la Llei 16/2017, de l’1 d’agost, del canvi climàtic, la qual introdueix alguns canvis en l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica. Aquest tribut, pioner a l’Estat espanyol, té com a objectiu gravar les emissions de CO2 de cotxes, furgonetes i motocicletes, per l’efecte d’hivernacle que produeixen en l’atmosfera i la seva repercussió en l’escalfament global del planeta.
L’impost, aprovat per la cambra catalana el 2017, s’emmarca en l’Agenda 2030 del Govern català i està en línia amb les recomanacions de l’FMI, l’OCDE o la Comissió Europea, que coincideixen a apostar per la fiscalitat verda com un instrument imprescindible per fer front a la crisi ambiental i d’emergència climàtica. Altres països europeus com Finlàndia, Suïssa, Bèlgica, França, Suècia, Alemanya o Irlanda també disposen de figures tributàries que tenen en compte les emissions de CO2 dels vehicles.
Un total de 4,1 milions de vehicles
D’acord amb el text validat pel Parlament, el tribut meritarà en data 31 de desembre de cada any, per la qual cosa entrarà en vigor aquest mateix exercici per als turismes i vehicles lleugers, que l’hauran de liquidar entre l’1 i el 20 de novembre del 2020; i l’any vinent, per a les motocicletes, que l’hauran d’autoliquidar en el mateix període. Segons dades de la Direcció General de Trànsit, l’impost afectarà un total de 4,1 milions de vehicles: 3,6 milions de turismes i furgonetes i 500.000 motos.
El nou text legislatiu també preveu una bonificació en quota del 2% per a la domiciliació del pagament. Aquest tipus de benefici fiscal ja existeix en altres tributs periòdics, com ara l’impost de circulació. Això suposa una reducció de càrregues administratives per al contribuent i una rebaixa en les despeses de gestió per a l’Administració.
Un tribut amb caràcter finalista, amb una previsió de recaptació de 150 M€ anuals
Amb caràcter finalista, el cent per cent de la recaptació d’aquest tribut —que s’estima en més de 150 milions anuals quan estigui plenament implementat— es destinarà a nodrir a parts iguals el Fons climàtic i el Fons del patrimoni natural i la biodiversitat.
El Fons climàtic servirà per dur a terme actuacions davant l’emergència climàtica en l’àmbit de l’adaptació i la mitigació, com ara l’impuls i la bonificació de l’adquisició de vehicles nets, la millora del transport públic i la mobilitat sostenible, o per fomentar les energies renovables i els habitatges energèticament eficients. Les actuacions concretes s’acordaran en el marc de la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic, que es reuneix periòdicament.
Els imports que corresponen al Fons del patrimoni natural i la biodiversitat serviran per dotar de finançament les accions recollides a l’Estratègia catalana del patrimoni natural i la biodiversitat i per donar resposta al dèficit de finançament de les polítiques de gestió del medi natural a Catalunya. Entre les accions que es finançaran hi ha la gestió activa i adaptativa del Sistema d’espais naturals protegits de Catalunya i, més concretament, dels parcs naturals i el Parc Nacional; la millora de la conservació de les espècies autòctones, els ecosistemes i la geodiversitat; la millora de la connectivitat ecològica i la infraestructura verda; la promoció de la recerca i el coneixement, i, també, l’enfortiment de la gestió preventiva per evitar la pèrdua neta de biodiversitat.
Artículos Relacionados
- Llei 2/2025, de 6 de febrer, de CATALUNYA sobre centres recreatius turístics, i d’establiment de normes en matèria de tributació
- LLEI 3/2023, del 16 de març, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2023.
- LLEI 2/2023 de CATALUNYA, del 16 de març, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2023