ORDRE ECO/152/2024 de CATALUNYA models d’autoliquidació del ITP i AJD

Publicado: 9 julio, 2024

 

MODEL 600. ITPyAJD

ORDRE ECO/152/2024, de 5 de juliol, per la qual s’aproven els models d’autoliquidació de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats gestionat per l’Agència Tributària de Catalunya.

 

(…)

L’Agència Tributària de Catalunya ha iniciat un procés de digitalització que finalitzarà amb la substitució de tots els programes d’ajuda per formularis electrònics.

Per això, la publicació dels nous formularis electrònics va acompanyada d’una revisió dels models per superar algunes limitacions dels models actuals per tal de gestionar de manera més eficaç els tributs i fer-los més comprensibles per a la ciutadania.

Pel que fa a l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, el formulari electrònic que ha substituït el programa del model 600 ha permès implementar millores que comporten la modificació d’aquest model.

La disponibilitat de noves fonts d’informació i l’ampliació dels sistemes de tractament d’aquesta informació han possibilitat superar la limitació del nombre de béns que es poden incorporar en una mateixa autoliquidació, així com la necessitat que tots els béns immobles declarats estiguin ubicats en el mateix municipi. El nou model d’autoliquidació no limita el nombre de béns a incloure en l’autoliquidació i elimina el requisit que tots els béns es trobin en el mateix municipi, de manera que es redueix la càrrega administrativa associada a l’autoliquidació de l’impost.

Així mateix, també s’han de realitzar ajustos com a conseqüència de la implementació del valor de referència per valorar els béns immobles, introduït per la Llei 11/2021, de 9 de juliol, de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, de transposició de la Directiva (UE) 2016/1164, del Consell, de 12 de juliol de 2016, per la qual s’estableixen normes contra les pràctiques d’elusió fiscal que incideixen directament en el funcionament del mercat interior, de modificació de diverses normes tributàries i en matèria de regulació del joc.

En els béns immobles, per determinar correctament quin ha de ser el valor total declarat i el valor de la part adquirida, és necessari consultar si aquest bé té assignat valor de referència i, si en disposa, s’ha d’aplicar si és superior al preu o a la contraprestació o al valor declarat. Aquest fet implica la conveniència de modificar la informació corresponent als béns que inclou l’operació que s’autoliquida, per tal d’identificar el bé, el dret que es transmet, el percentatge de valor del dret, el percentatge de participació del subjecte passiu sobre la totalitat del bé o el dret i determinar-ne el valor d’acord amb les regles establertes a la llei de l’impost, i, d’aquesta manera, facilitar la determinació del valor correcte i automatitzar la comprovació d’aquestes autoliquidacions.

L’experiència pràctica en la comprovació d’aquest impost per l’Agència Tributària de Catalunya també ha fet palesa la conveniència de separar les autoliquidacions corresponents a cada contribuent. Per això, en les operacions amb més d’un contribuent s’haurà de presentar una autoliquidació per contribuent, amb el percentatge de participació que li correspon a cadascun. Per permetre que l’autoliquidació de cada contribuent tingui el seu tractament diferenciat, s’elimina del model l’annex de subjectes passius.

Amb aquesta finalitat, en el model 600 s’introdueixen noves caselles per identificar els béns immobles i els altres béns i drets, així com el percentatge de participació del subjecte passiu sobre el bé que adquireix o l’operació que declara.

Amb la finalitat que el càlcul de l’autoliquidació que mostra el model 600 sigui més comprensible per al ciutadà, s’han realitzat les modificacions corresponents en el full del càlcul.

Des de l’any 2011 s’han aprovat diferents normes relatives a les condicions de pagament i presentació de les autoliquidacions que gestiona l’Agència Tributària de Catalunya, i singularment l’Ordre VEH/85/2017, d’11 de maig, per la qual s’estableix l’obligació de l’ús dels mitjans electrònics en les presentacions i pagament de diverses autoliquidacions per a determinats obligats tributaris, que impliquen la derogació de les disposicions previstes en aquesta matèria a l’Ordre ECO/330/2011, de 30 de novembre.

Amb la publicació de l’Ordre ECO/330/2011, de 30 de novembre, es van reunir en una única ordre tots els models d’autoliquidació dels tributs gestionats per l’Agència Tributària de Catalunya, amb l’objectiu d’aconseguir una simplificació normativa.

Des de llavors, s’han aprovat nous tributs propis, alguns dels models d’autoliquidació d’aquests tributs s’han regulat conjuntament en una única ordre i altres s’han regulat en una ordre específica per a aquell tribut.

Amb l’ampliació del nombre de tributs gestionats per l’Agència Tributària de Catalunya, resulta més adequat que cadascun dels tributs disposi d’una ordre pròpia que aprovi els models a utilitzar i les seves característiques específiques. Amb l’aprovació d’aquesta ordre relativa a l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats es pretén que una mateixa ordre contingui la regulació específica i els models d’autoliquidació d’aquest impost.

En incloure en aquesta ordre tots els models de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, s’actualitzen els models 610, 611, 615, 616, 620, 629 i 630 amb la finalitat de modificar aquells termes que han quedat obsolets o que s’han eliminat en el nou model 600. Alhora, també s’eliminen els models 623 i el 627, per a l’autoliquidació remota de vehicles, i la compravenda de determinats vehicles usats respectivament, que ja no s’utilitzen.

Aquesta disposició resulta del tot necessària, eficaç i proporcionada als seus objectius, ofereix seguretat jurídica, compleix amb els principis de transparència i eficiència, i el seu contingut respon als principis de bona regulació.

Disposició transitòria Els models d’autoliquidació vigents fins a l’entrada en vigor d’aquesta Ordre es poden continuar utilitzant fins al 31 de desembre del 2024.

VERSIÓN EN CASTELLANO

La Agencia Tributaria de Cataluña ha iniciado un proceso de digitalización que finalizará con la sustitución de todos los programas de ayuda por formularios electrónicos.

Por ello, la publicación de los nuevos formularios electrónicos va acompañada de una revisión de los modelos para superar algunas limitaciones de los modelos actuales con el fin de gestionar de manera más eficaz los tributos y hacerlos más comprensibles para la ciudadanía.

En cuanto al impuesto sobre transmisiones patrimoniales y actos jurídicos documentados, el formulario electrónico que ha sustituido el programa del modelo 600 ha permitido implementar mejoras que conllevan la modificación de este modelo.

La disponibilidad de nuevas fuentes de información y la ampliación de los sistemas de tratamiento de esta información han posicionado superar la limitación del número de bienes que se pueden incorporar en una misma autoliquidación, así como la necesidad de que todos los bienes inmuebles declarados estén ubicados en el mismo municipio. El nuevo modelo de autoliquidación no limita el número de bienes a incluir en la autoliquidación y elimina el requisito de que todos los bienes se encuentren en el mismo municipio, de manera que se reduce la carga administrativa asociada a la autoliquidación del impuesto.

Asimismo, también deben realizarse ajustes como consecuencia de la implementación del valor de referencia para valorar los bienes inmuebles, introducido por la Ley 11/2021, de 9 de julio, de medidas de prevención y lucha contra el fraude fiscal, de transposición de la Directiva (UE) 2016/1164, del Consejo, de 12 de julio de 2016,  por la que se establecen normas contra las prácticas de elusión fiscal que inciden directamente en el funcionamiento del mercado interior, de modificación de diversas normas tributarias y en materia de regulación del juego.

En los bienes inmuebles, para determinar correctamente cuál debe ser el valor total declarado y el valor de la parte adquirida, es necesario consultar si este bien tiene asignado valor de referencia y, si dispone de ellos, debe aplicarse si es superior al precio o a la contraprestación o al valor declarado. Este hecho implica la conveniencia de modificar la información correspondiente a los bienes que incluye la operación que se autoliquida, con el fin de identificar el bien, el derecho que se transmite, el porcentaje de valor del derecho, el porcentaje de participación del sujeto pasivo sobre la totalidad del bien o el derecho y determinar su valor de acuerdo con las reglas establecidas en la ley del impuesto,  y, de esta manera, facilitar la determinación del valor correcto y automatizar la comprobación de estas autoliquidaciones.

La experiencia práctica en la comprobación de este impuesto por la Agencia Tributaria de Cataluña también ha hecho patente la conveniencia de separar las autoliquidaciones correspondientes a cada contribuyente. Por ello, en las operaciones con más de un contribuyente deberá presentarse una autoliquidación por contribuyente, con el porcentaje de participación que le corresponde a cada uno. Para permitir que la autoliquidación de cada contribuyente tenga su tratamiento diferenciado, se elimina del modelo el anexo de sujetos pasivos.

Con esta finalidad, en el modelo 600 se introducen nuevas casillas para identificar los bienes inmuebles y los demás bienes y derechos, así como el porcentaje de participación del sujeto pasivo sobre el bien que adquiere o la operación que declara.

Con la finalidad de que el cálculo de la autoliquidación que muestra el modelo 600 sea más comprensible para el ciudadano, se han realizado las modificaciones correspondientes en la hoja del cálculo.

Desde el año 2011 se han aprobado diferentes normas relativas a las condiciones de pago y presentación de las autoliquidaciones que gestiona la Agencia Tributaria de Cataluña, y singularmente la Orden VEH/85/2017, de 11 de mayo, por la que se establece la obligación del uso de los medios electrónicos en las presentaciones y pago de diversas autoliquidaciones para determinados obligados tributarios,  que implican la derogación de las disposiciones previstas en esta materia en la Orden ECO/330/2011, de 30 de noviembre.

Con la publicación de la Orden ECO/330/2011, de 30 de noviembre, se reunieron en una única orden todos los modelos de autoliquidación de los tributos gestionados por la Agencia Tributaria de Cataluña, con el objetivo de conseguir una simplificación normativa.

Desde entonces, se han aprobado nuevos tributos propios, algunos de los modelos de autoliquidación de estos tributos se han regulado conjuntamente en una única orden y otros se han regulado en una orden específica para ese tributo.

Con la ampliación del número de tributos gestionados por la Agencia Tributaria de Cataluña, resulta más adecuado que cada uno de los tributos disponga de una orden propia que apruebe los modelos a utilizar y sus características específicas. Con la aprobación de esta orden relativa al impuesto sobre transmisiones patrimoniales y actos jurídicos documentados se pretende que una misma orden contenga la regulación específica y los modelos de autoliquidación de este impuesto.

Al incluir en esta orden todos los modelos del impuesto sobre transmisiones patrimoniales y actos jurídicos documentados, se actualizan los modelos 610, 611, 615, 616, 620, 629 y 630 con la finalidad de modificar aquellos términos que han quedado obsoletos o que se han eliminado en el nuevo modelo 600. Al mismo tiempo, también se eliminan los modelos 623 y el 627, para la autoliquidación remota de vehículos, y la compraventa de determinados vehículos usados respectivamente, que ya no se utilizan.

Esta disposición resulta del todo necesaria, eficaz y proporcionada a sus objetivos, ofrece seguridad jurídica, cumple con los principios de transparencia y eficiencia, y su contenido responde a los principios de buena regulación.

Disposición transitoria Los modelos de autoliquidación vigentes hasta la entrada en vigor de esta Orden se pueden continuar utilizando hasta el 31 de diciembre de 2024.

 

Si te ha interesado ... compártelo !