Enllaç: accedir a Nota
A partir d’avui, 1 d’octubre, i fins al 30 de novembre de 2019, s’obre el termini de presentació de l’autoliquidació de l’impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques (IANP), corresponent als anys ja meritats 2017, 2018 i 2019, d’acord amb el que estableix el Decret llei 8/2019, de 14 de maig, de modificació de la Llei 6/2017, del 9 de maig, de l’impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques (DOGC núm. 7876, de 16.05.2019).
No obstant això, i també com ho estableix el Decret llei esmentat, a partir del 2020, l’autoliquidació s’haurà de presentar de l’1 al 30 de juny de cada any.
D’acord amb la Llei 6/2017, de 9 de maig, de l’impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques, aquest tribut propi de la Generalitat de Catalunya té per objecte gravar els béns no productius i determinats drets que recauen sobre aquests quan formin part de l’actiu del subjecte passiu.
Estan obligades a presentar l’autoliquidació, amb el model 540, les persones jurídiques i les entitats que, sense tenir personalitat jurídica, constitueixen una unitat econòmica o patrimoni separat susceptible d’imposició que, d’acord amb la normativa de l’impost, tenen la consideració de subjectes passius per la tinença, a la data de meritació de l’impost, de determinats actius no productius situats a Catalunya.
La presentació de l’autoliquidació del model 540 s’ha de realitzar telemàticament, a través de la seu electrònica de l’Agència Tributària de Catalunya i l’ingrés corresponent s’ha d’efectuar per alguna de les formes habilitades per l’Agència.
Aquest impost té una finalitat extrafiscal perquè persegueix incentivar que s’adeqüi la titularitat jurídica dels béns no productius a la seva titularitat real. D’aquesta manera, es vol aconseguir una redistribució de la renda i, al mateix temps, lluitar contra el frau fiscal, ja que s’evitaran pràctiques d’elusió fiscal com és el fet d’incorporar patrimoni personal a estructures societàries.
Indicaciones para rellenar los valores de los campos de los ficheros CSV
Campo Clave (tipo de titularidad)
Hay que rellenar el código que corresponda (2 letras mayúsculas sin espacios), según la relación de códigos siguiente:
- PD – Pleno dominio
- UD- Derecho de usufructo
- US – Derecho de uso
- Su- Derecho real de superficie
- AF – Arrendamiento financiero
- RD – Adquisición con reserva de dominio
Campo Tipo de bien
Hay que rellenar el código que corresponda (2 letras mayúsculas sin espacios), según la relación de códigos siguiente:
– Bienes inmuebles
- HU – Viviendas unifamiliares
- LC – Locales comerciales
- MN – Almacenes y naves
- OF – Oficinas
- HP – Pisos
- PA – Plazas de aparcamiento
- EH – Edificios enteros de viviendas
– Vehículos de motor, embarcaciones y aeronaves
- VM – Vehículo de motor
- EM – Embarcación
- AE – Aeronave
– Objetos de arte, antigüedades y joyas
- PD – Pleno dominio
- UD- Derecho de usufructo
- US – Derecho de uso
- Su- Derecho real de superficie
- AF – Arrendamiento financiero
- RD – Adquisición con reserva de dominio
Valor total
Campo numérico. No se puede incluir el punto indicador de miles, y, en caso de que la cantidad contenga decimales (máximo 2 decimales) hay que utilizar la coma (,). No hay que poner el símbolo €.
Titularidad %
Campo numérico que debe contener, si es necesario, la coma (,) para separar decimales (máximo 2 decimales).
Fecha de adquisición
Debe tener el formato DD/MM/AAAA
Otros campos de la categoría Bienes inmuebles:
– Referencia catastral. Campo alfanumérico. Hay que informarlo obligatoriamente (no, en cambio, si los datos se rellenan directamente a través de la funcionalidad habilitada) y debe tener un formato válido. Más información sobre la referencia catastral: http://www.catastro.meh.es/esp/referencia_catastral_1.asp
– Situación. Campo alfanumérico.
Otros campos de la categoría Vehículos de motor, embarcaciones y aeronaves:
– Matrícula, marca, modelo. Campos alfanuméricos.
Otros campos de la categoría Objetos de arte, antigüedades y joyas:
– Descripción. Campo alfanumérico.