Deducció per àngel inversor

Publicado: 14 mayo, 2018

Deducció per àngel inversor: acreditació formal del compliment de requisits; anàlisi del requisit de facturació anual màxima de l’entitat.

Consulta 4E/16 de 02/02/2016

En resposta a les qüestions plantejades en relació amb la deducció en concepte d’inversió per un àngel inversor per l’adquisició d’accions o participacions socials d’entitats noves o de creació recent, es fa avinent el següent:

  1. L’article 20 de la Llei 26/2009, de 23 de desembre, del 23 de desembre, de mesures fiscals, financeres i administratives, disposa:

1. El contribuent o la contribuent es pot aplicar, en la quota íntegra de l’impost sobre la renda de les persones físiques, en la part corresponent a la comunitat autònoma, i amb efecte des de l’1 de gener de 2010, una deducció del 30% de les quantitats invertides durant l’exercici en l’adquisició d’accions o participacions socials com a conseqüència d’acords de constitució de societats o d’ampliació de capital en les societats mercantils a què es refereix l’apartat 2. L’import màxim d’aquesta deducció és de 6.000 euros. En cas de declaració conjunta aquests límits s’apliquen a cadascun dels contribuents.

  1. Perquè es pugui aplicar la deducció establerta per l’apartat 1 cal que es compleixin els requisits i les condicions següents:
  2. a) La participació assolida pel contribuent o la contribuent computada juntament amb les del cònjuge o la cònjuge o persones unides per raó de parentiu, en línia directa o col•lateral, per consanguinitat o afinitat fins al tercer grau inclòs, no pot ésser superior al 35% del capital social de la societat objecte de la inversió o dels seus drets de vot.
  3. b) L’entitat en què s’ha de materialitzar la inversió ha de complir els requisits següents:

Primer. Ha de tenir naturalesa de societat anònima, societat limitada, societat anònima laboral o societat limitada laboral.

Segon. Ha de tenir el domicili social i fiscal a Catalunya.

Tercer. Ha de desenvolupar una activitat econòmica. A aquest efecte, no ha de tenir per activitat principal la gestió d’un patrimoni mobiliari o immobiliari, d’acord amb el que disposa l’article 4.8.dos.a de la Llei de l’Estat 19/1991, del 6 de juny, de l’impost sobre el patrimoni.

Quart. Ha de comptar, com a mínim, amb una persona ocupada amb contracte laboral i a jornada completa, i donada d’alta en el règim general de la seguretat social.

Cinquè. Si la inversió s’ha fet mitjançant una ampliació de capital, la societat mercantil ha d’haver estat constituïda en els tres anys anteriors a la data d’aquesta ampliació, i no pot cotitzar al mercat nacional de valors ni al mercat alternatiu borsari.

Sisè. El volum de facturació anual no ha de superar un milió d’euros.

  1. c) El contribuent o la contribuent pot formar part del consell d’administració de la societat en què ha materialitzat la inversió, però en cap cas no pot dur a terme funcions executives ni de direcció. Tampoc no pot mantenir una relació laboral amb l’entitat objecte de la inversió.
  2. d) Les operacions en què sigui aplicable la deducció s’han de formalitzar en escriptura pública, en la qual s’ha d’especificar la identitat dels inversors i l’import de la inversió respectiva.
  3. e) Les participacions adquirides s’han de mantenir en el patrimoni del contribuent durant un període mínim de tres anys.
  4. f) Els requisits establerts pels apartats segon, tercer i quart de l’apartat 2.b, i el límit màxim de participació regulat per l’apartat 2.a, s’han de complir durant un període mínim de tres anys a comptar de la data d’efectivitat de l’acord d’ampliació de capital o constitució que origini el dret a la deducció. 
  5. L’incompliment dels requisits i les condicions establerts pels apartats 2.a, 2.e i 2.f comporta la pèrdua del benefici fiscal i el contribuent o la contribuent ha d’incloure en la declaració de l’impost corresponent a l’exercici en què s’ha produït l’incompliment la part de l’impost que s’ha deixat de pagar com a conseqüència de la deducció practicada, juntament amb els interessos de demora meritats.
  6. La deducció referida en els apartats anteriors és del 50%, amb un límit de 12.000 euros, en el cas de societats creades o participades per universitats o centres de recerca.”

El consultant planteja els dubtes següents:

– Si per al gaudiment de la deducció es requereix d’un certificat emès per la societat de nova creació a favor dels accionistes i/o la presentació d’alguna declaració informativa (tal i com s’exigeix en la deducció estatal prevista per al mateix concepte).

En relació amb aquesta qüestió, cal dir que, certament, la norma catalana no exigeix cap certificació per part de la nova empresa ni la presentació de cap declaració informativa. Des del punt de vista que requisits formals, el què s’exigeix és l’atorgament d’escriptura pública
en què s’especifiqui la identitat dels inversors i l’import de la inversió respectiva (apartat 2 d).

 – Si el límit d’1 milió d’euros de facturació és només per al primer exercici o també per als següents tres anys. 

Certament, i tal i com manifesta el consultant, de l’examen dels apartats 2 f i 3 del precepte transcrit, es conclou que el requisit de facturació anual no superior a 1 milió d’euros s’ha de complir només en l’exercici en què s’efectua la inversió.

La lletra f de l’apartat 2 exigeix un manteniment de tres anys per als altres requisits: manteniment del domicili social i fiscal de l’entitat a Catalunya; desenvolupament d’una activitat econòmica; organització material i personal mínima; i, topall màxim de participació del contribuent.

Si te ha interesado ... compártelo !